Megkeresett egy kedves pár, esküvői állóBÜFÉt szerettek volna. Kaptak. Ebből az alkalomból készült ez a pulykasült is, és bár a világ legjobb segítőjével volt szerencsém dolgozni, annyi minden készült, hogy a kész sültről már nem volt idő fotót készíteni. Az utolsó falatig elfogyott!
Hozzávalók:
Egész pulykamell
1 fej fokhagyma
2 ág rozmaring
1 db citrom
olivaolaj
Elkészítés:
A fokhagymát meghámozom, a gerezdeket negyedelem vagy felezem, ezt méretük határozza meg. A rozmaring leveleket lecsipegetem, a végeket lenyesem, csokorba fogok néhány szálat, és a kb fél cm mély, a rostok közé éles késsel vájt nyílásokba helyezem a fokhagymagerezdekkel együtt. A citromot meghámozom (a fehér részeket is levágom, fontos, az ugyanis keserű!) Besózom, akkurátusan lekenem olivaolajjal, ráteszem a citromkarikákat, majd 250 C-ra előmelegített sütőben sütöm 10 percet. Akkor a hőfokot visszaveszem 60 C-ra, letfóliázom a sültet, és ezen a hőmérsékleten sütögetem 6-8 órán át. Fél óránként, óránként meglocsolgatom a tepsiben gyűlt olajos szafttal. Az elkészítési művelet elején eszközölt hirtelen sütéstől a pórusok bezáródnak, a húslé így bent marad. A lassú sütéstől a hús vajpuha lesz, lédús, ízekben gazdag.
Ezen a képen látszik, hogy a hús meghajlik, ott a hús összesült, magába 'harapta' a fokhagymát, a rozmaringot és a citromot. Sütés közben ezek az ízek 'beégették' magukat a húsba, szeleteléskor pedig gyönyörűen bukkannak elő.
Tényleg nem nagy munka, érdemes belefogni!
jaaaj, úgy sajnálom, hogy a készről nem lett kép... Nem baj, lesz máskor!