BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

  • Boszi1: Mennyi borral kell felönteni? Miért kell kétszer hozzáadni a tejszínt? (2012.12.21. 09:17) Csicsóka krémleves
  • carrambaba: A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva mo... (2012.03.13. 10:34) Fahéjas tejes pite (Bougatsa)
  • szantoter: Nézz be hozzám! Üdvözöllek Terike szanter.blogspot.com/ (2011.10.04. 17:22) Kakaós kalács
  • szépjuhászné: Örülök, hogy örülsz! :) Lányom vitt belőle Londonba (ott él), a kollégá... (2011.04.19. 14:04) Csokitorta, 1 a 100 közül
  • BÜFÉ: Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :) (2011.03.21. 07:18) libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.11.29. 21:40 BÜFÉ

A kacsás kalács

Címkék: kacsa kalács fozzunk egyutt kacsás kalács

Amióta megszületett a céklás kalács, újabb és újabb töltött-kalács-ötletek áradnak szét az agyamban. Egyszer mind elkészül majd! A kacsásat már hetek óta tervezem... ismered azt, amikor beüt az ötlet, és napokig színezed, formálod, és tudod, mikor van meg....! Na, ez is ilyen! Idő híján, nagy alkalom indította be a szülést. Régi, bájos, kedves, tisztelt ismerős 30. szülinapja. A legjobb barátok szervezte házibuli lucullusi bőségasztalán kapott helyet a kalács is. Elfogyott.

Hozzávalók:

1 db kacsacomb/fél kacsamell

2 fej vörös hagyma

1 fej fokhagyma

2-3 ek kacsazsír

1 marék friss zsályalevél

kb. 10 cm friss kurkumagyökér, ennek híján szárított, porított kurkuma, 1 ek.

A kalácshoz:

625 g búza finomliszt

0,5 tk só

50 g porcukor

1 db tojás (+1 sárgája a kenéshez)

63 ml növényi olaj

275 ml langyos víz

21 g friss élesztő

csipet cukor

1 tk vanília esszencia / 1 rúd vanília magjai

Az élesztőt elmorzsolom a csipet cukorral a langyos vízben, félreteszem. Keverőtálba szitálom a lisztet a porcukorral, hozzáadom a sót. Az élesztős keverékben elhabarom a tojást, hozzáadom az olajat. A lisztes keverékhez adom az élesztőset, és elegyítem a tésztát. Addig gyúrom, míg gyönyörű, illatos, egyenletes, selymes tésztává válik. Érdemes gyúrásnál egy keményebb habkártyát kéznél tartani, segítségünkre van mind abban, hogy a keverőtál falára tapadt lisztet, nedves alapanyagok lekotorjam, és maradéktalanul a tésztám részévé váljanak az összetevők. Vékonyan kiolajozom a keverőtálat, és a tésztagombócot beleteszem, lefedve 45-60 perc alatt a duplájára kelesztem.

A kacsát megsütöm. Ezt csinálja mindenki úgy, ahogy szereti. Én szívem szerint konfitáltam volna, azaz annyi kacsazsírt, amennyi ellepi a választott húsomat, 58-60 C-ra melegítek, a húst besózom, belesüllyesztem a zsírba, és hat órán át hagyom puhulni. Idő híján sótéglán sütöttem meg, minden zsiradék nélkül 10-10 percet sütöttem oldalanként 180 C-ra melegített sütőben, sótéglán. Hagyom kihűlni, majd szálaira szedem a húst. A hagymákat kacsazsíron dinsztelem, hagyom kihülni. A zsályát felaprítom. A kurkumát lereszelem, előkészítem. A duplájára kelt kalácstésztámat kinyújtom, kb. 1m x 30-40cm-ire (kb. fél cm magas), 3 egyenlő részre vágom. Mindhárom részt egyenlő arányban megkenem kacsazsírral, úgy, hogy 3 szélt szabadon hagyok, ráhalmozom a kacsahúst, a hagymát, a zsályát és a kurkumát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hurkákká tekerem a betöltött lapokat, ügyelve, hogy a tölteléket, jó szorosan fogjam. A hurkákat egyik felüknél fogva összelapogatom, kalácsot fonok a három szálból. A két végét behajtom alulra. Átemelem a sütőpapírral bélelt sütőlapra. Letakarom, és fél órát állni hagyom. Ezalatt 1 tojás sárgáját alaposan elkeverek 1 ek vízzel, felaprítok egy marék diót. Amikor megkelt a tészta, lekenem a tojásos keverékkel, megszórom dióval,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

és 30 perc alatt 180 C-on aranybarnára sütöm.

Boldog 30.at!

 

 

Share |

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr152482317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

jucóka underguide 2010.11.30. 20:45:16

a kacsás kalács kedvéért még regisztráltam is!:)
azt hiszem péntek este, a kóstoláskor, fű fa bokor figyelmét felhívtam rá hogy ennél tökéletesebbet nem ettek mostanában - kóstolják!!
egyétek mert isteni!