tényleg tökös ez a lepény, nekem nagyon bejött! Még mindig fut a Dining Guide 'a hónap receptje' felhívása, és az agyam szépen kitárulkozott az egy téma köré határolt gondolkodásnak, tolja nekem a sütőtökös kombinációkat... Élvezem. Ilyen ez.., kinek a kártya, kinek a konyha. És ez most nem egy horváthkatisan agyonkombinált valami, egyszerű, velős, isteni!
Hozzávalók 2 nagy lepényhez:
420 g búza finomliszt
25 g friss élesztő
csipet cukor
125 ml langyos víz
175 ml hideg tej
2 ek oliva olaj
1-1,5 tk só
400 g sütőtök
40 g szardella
30 g kapri bogyó
4 kisebb fej lila hagyma
olivaolaj
Elkészítés:
Az élesztőt elkeverem a csipet cukorral a langyos vízben, félreteszem.
A lisztet átszitálom, elkeverem a sóval, félreteszem.
Az élesztős keverékhez adom az olajat és a tejet, elkeverem, majd ezt a keveréket hozzáadom a liszthez. Érdemes kézzel gyúrni, érezzük, hogyan változik a tészta állaga. Ragacsos keveréket kapok, letakarom, 10 percig állni hagyom, majd enyhén lisztezett felületen gyúrom, amíg a felülethez nem tapad. Ha ekkor még nem kaptam selymes, enyhén ragacsos tésztát, újra belisztezem a felületet, újra gyúrok. Tipp: egy keményebb habkártya sokat segít ilyenkor, a tálból való maradék kikotrásában, és a kezünkről is könnyedén letolhatjuk a tésztát. A tésztát nedves konyharuhával lefedve másfél-2 órát kelszetem.
A sütőtököt zöldséghámozóval meghámozom, és szintén zöldséghámozóval forgácsokat szelek belőle. A lilahagymát megtisztítom, felkarikázom. Kimérem a szardellát és a kapri bogyót.
Mikor a tészta megkelt, a sütőt 200C-ra előmelegítem, tepsit bélelek sütőpapírral, enyhén lisztezem, és kézzel, sok érzéssel kinyújtok rajta egy nagy lepény a tészta feléből vagy kisebb, egyforma méretű lepényeket formálok. Meglocsolom olivaolajjal, elosztom rajta/rajtuk a sütőtököt, a hagymát, a szardellát és a kapri bogyót, újfent meglocsolom olivaolajjal. 10-12 perc alatt készre sütöm.
Hideg van, hideg van, de azért csak kisüt néha a nap, na!