BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.09.28. 12:24 BÜFÉ

Őszi torta

Címkék: torta fozzunk egyutt tortaszolgalat őszi torta

Ez a torta attól őszi, hogy most ősz van, idénye a sütőtöknek és a dió is friss. Hasonló eredményhez jutunk, ha krumplival, édesburgonyával vagy cukkínivel készítjük. Módfelett tartalmas, és akár egy hétig is elállna, ha a családom nem falná fel 2 nap alatt...

 

 

Hozzávalók:

450g sós vízben főtt, pürésített sütőtök
4 tojás
480g búza finomliszt
450g cukor
2,5 dl mogyoróolaj (ha nincs kéznél, az étolaj is jó)
0,8 dl whiskey
2 dl kefír (nem az, ami kicuppan a műanyagpohárból, a lágy, kaukázusi)
180g fekete csokoládé
2 teáskanál vaníliakivonat (én egy süteményszirupot szoktam készíteni: rum+barna cukor+vaníliarúd félbevágva, néhány nap összeérés után használható)
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
jó csipet só
1,5 tk fahéj őrölt
0,5 tk szerecsendió őrölt
, 0,5 tk szegfűszeg őrölt


Szirup:
150g barna cukor
60g vaj
1 dl whiskey

Diógrillázs:
cukor
dió

Elkészítés:
Elkészítem a diógrillázst. A cukrot beleöntöm a lábasba, és nem nyúlok sem a lábashoz, sem fakanállal nem piszkálgatom a cukrot, majd ő teszi a dolgát. Alacsony hőfokon érdemes, és azon sem változtatok, hanem megvárom, míg szépen aranybarnára olvad. Eközben a diót enyhén megpirítom serpenyőben. A megpirított diót hozzákeverem a cukorkaramellhez, és vagy fémtálcára terítem vagy egyszerűen egy teflon serpenyőben félreteszem hűlni.
Az sütőtököt megsütöm, kikanalazom a húsát a héjából, hagyom kihűlni, botmixerrel pürésítem.
Sütőpapírral bélelem a tortaformát (tipp: ha egy-egy pötty vajat teszek a karikára, a papír vígan ottmarad)
A lisztet átszitálom a sütőporral, a szódabikarbónával félreteszem.
A csokoládét kimérem, felaprítom, félreteszem.
Bekapcsolom a sütőt, 180C-ra állítom.
A tojást habosra verem a cukorral, hozzáadom az olajat, majd a whiskey-t, majd a tökpürét. A masszához adom a fűszereket (só, szerecsendió, fahéj). Hozzákeverem a lisztes keveréket, majd a kefírt. Végül alákeverem a csokoládéforgácsot. És mehet az egész massza a tortaformába, az pedig a sütőbe. A sütési idő 75-85 perc sütőtől függően, a tűpróba a biztos.
Most összemelegítem a sziruphoz a hozzávalókat. Kb. 40 perc sütés után kiveszem a tortát (a sütőajtót nem felejtem becsukni, ne szökjön ki a hő!), és a tetejét meglocsolom a sziruppal. Nem öntöm rá az egészet, annyit, hogy kb. 2 ml vastagon ellepje a tetejét. Utóbbi műveletnél az történik, hogy a whiskey-s, tejszínes cukorszirup kellemesen beledolgozza magát a tortába, viszont a tetején is marad annyi, hogy a sütés végére karamellizálódik.... A maradék szirupot majd a kész tortára öntöm, kb. fél órával azután, hogy kivettem a sütőből. A lábasban maradjon még 2-3 evőkanálnyi szirup, hogy a diógrillázsomat rögzíteni tudjam.
Előveszem a diógrillázst, éles késsel (vagy gépi aprítóval) felaprítom. A kihűlt tortámat körbe bekenem a maradék cukorsziruppal, és ügyes mozdulatokkal körbedobálom a diógrillázzsal. És lőn torta. Lehet hozzá tolni vaníliafagyit.

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr902329312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása