BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

  • Boszi1: Mennyi borral kell felönteni? Miért kell kétszer hozzáadni a tejszínt? (2012.12.21. 09:17) Csicsóka krémleves
  • carrambaba: A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva mo... (2012.03.13. 10:34) Fahéjas tejes pite (Bougatsa)
  • szantoter: Nézz be hozzám! Üdvözöllek Terike szanter.blogspot.com/ (2011.10.04. 17:22) Kakaós kalács
  • szépjuhászné: Örülök, hogy örülsz! :) Lányom vitt belőle Londonba (ott él), a kollégá... (2011.04.19. 14:04) Csokitorta, 1 a 100 közül
  • BÜFÉ: Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :) (2011.03.21. 07:18) libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.09.23. 13:39 BÜFÉ

Kenyér

Címkék: kenyér kovász fozzunk egyutt

Ha jobban belegondolok, a kedvenc ételem. A legegyszerűbb étel. Alap. Amiből készül, alap: liszt, víz, só. És hogy milyen, csak attól függ, beleteszem-e, amim van, a legjobb vizemet, a legjobb sómat, a legjobb lisztemet és a szívemet. Nekem mindent jelent, születést, életet, szerelmet, munkát, beérést, halált. Az összetevők elegyéből kezeim között élő anyag képződik, anyag, ami állandó változásban van, segíthetem munkáját, formálhatom, mégis önnálló.

 

Hozzávalók 1 db cipóhoz:

120 g kovász

400 g búza kenyérliszt (BL80)

200 g víz (szobahőmérsékletű)

7 g só

olaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

A kovászt elkeverem a vízzel, majd hozzászitálom a lisztet, a sót. Elegyítem, míg ragacsos masszát kapok. Tiszta, kiolajozott edénybe teszem, a tészta tetejét is beolajozom, lefedem, 15 percig állni hagyom. Akkor olajozott felületre borítom a tésztát, egyik kezem hüvelykujjával lefogom a tésztát, másik kezemmel magamtól 'eltolva' nyújtom, lapítom a tésztát. Elfordítom a tésztát, mielőtt a következő, nyújtó, lapító mozdulatot megtenném. Ezt 8-10-szer ismétlem, ekkor visszateszem a tésztát a tésztát a tálba, lefedem, 10 percig állni hagyom, majd újra megismétlem a nyújtást, lapítást, mint az előzőekben. 10 perc pihentetés, majd újabb nyújtási sorozat. Ekkorra a tészta selymessé válik. Lefedem, legalább 3 órát szobahőmérsékleten kelesztem. Akkor formázhatom. Helyezhetem egyszerűen sütőpapírral bélelt formába, de a cipó formázása is egyszerű. Megfogom a tészta egy külső részét, meghúzom, és középre nyomom, és ezt körbe az egész tésztakorongon megismétlem, mintha vissza akarnám szuszakolni a tésztát saját magába. Ahova 'visszaszuszakoltam', benyomkodtam a tésztát, az lesz a cipó alja, evvel a felével lisztezett sütőpapírra helyezem, a tetejét bemetszem, és fél-1 órát letakarva állni hagyom. 220C-ra előmelegítem a sütőt, sütés előtt bespriccelem vízzel a cipót, és 20 percig sütöm. Akkor újra bespriccelem vízzel, és 190C fokon további 20 perc alatt készre sütöm. Rácson hűtöm.

Tipp:

Kis szervezéssel, elkőkészülettel minden nap friss cipót ehetünk. Én 3 cipót szoktam egyszerre begyúrni, és az első 20 perces sütés után csak egyet sütök készre. A másik kettőt rácson hűtöm, majd jól becsomagolva hűtőben, mélyhűtőben tárolom. Amikor csak friss cipót szeretnék, előveszem a hűtött cipót, szobahőmérsékletre engedem, és elvégzem a sütés második menetét.

 

A kovász elkészítése:

1 literes befőttesüvegben elkeverek 1 ek kefírt 1 ek rozsliszttel, fél ek vízzel, egy napig lezárva állni hagyom.

Másnap hozzáadok 4 ek rozslisztet, 3,5 ek vizet, elkeverem, újabb egy napig lezárva állni hagyom.

Harmadik napon újabb 4 ek rozslisztet, 3,5 ek vizet adok hozzá, elkeverem, lezárva állni hagyom.

Negyedik napon leöntöm az érett keverék kétharmadát, és újabb 100 g lisztet és 100 g vizet adok hozzá, elkeverem, állni hagyom.

Ötödik napon megismétlem, a negyedik napi teendőket.

Hatodik naptól használható a kovász. Macerásnak tűnhet, olyannyira, hogy nekem itthon felhívták a figyelmemet, ha ennyit foglalkozom vele, nevet is kell adjak neki, de elég egyszer elkészíteni, aztán "életben lehet tartani". Amikor elveszek belőle, 1 rész vízzel, 1 rész liszttel pótlom, így saját élő kovászom lesz.

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr132317851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.