Ázsia betört a Kolosy térre is, láttátok már??! A taxi drosttal szemközti üzletsoron bezárt a 'kiskoszos' mindenes bolt, melynek legfőbb, talán egyetlen erénye volt, hogy este 10-ig nyitva tartott. Nyílt egy magyar-ázsiai vegyeskereskedés, de az igazán izgalmas a szomszédos koreai-japán-kínai vegyeskereskedés és aprócska kifőzde. Egy tündéri, mosolygós asszony a lelke a boltnak, főz, kiszolgál. Nem tesz sem többet, sem kevesebbet, mint minden lap lefőz 4-5 féle fogást, csak úgy, ahogy azt a családjának készíti. Egyetlen asztal áll rendelkezésre, 4 székkel, itt mindenki máshonnan jön, máshova megy, a röpke ebédnyi idő alatt a helyszín egy, adódik pillantás-, akár szóváltás, asztaltársasága válogatja. A boltocska készletében igazán sokféle tészta, japán vékonytészta, udong tészta, rizstészta, hajdinatészta, búzatészta, vékony, vastag, rövid, hosszú tészta, friss savanyított gyömbér, szójababcsíra, magyaroszágon kínaiak gyártotta barna tofu (a legjobb, amit eddig ettem), alga, fűszerek, stb... Telejesen hétköznapi, mégis megkapó, mert hiteles. A legüdítőbb az egész jelenségben mégis az, hogy az asszony szívből teszi, amit tesz, mindig vidám, mosolyog, kacarászik, csacsog..., nem egyszerűen vidám, boldog!
Én nála mindig ezt eszem: pirított tofu algával, zöldségekkel, mézes, chilis szójaszószban.
Hozzávalók:
200 g tofu
1 közepes répa
20 g szárított alga
2 gerezd fokhagyma
10 g gyömbér
fél piros chili paprika (kisebb)
150 g szójababcsíra
1 ek méz (vagy melasz, ezek hiányában cukor)
2 ek szójaszósz
1 ek (zöldségalaplé, ha nincs kéznél, víz)
citrom
mogyoróolaj
Elkészítés:
A tofut vékony csíkokra szelem, a répát először csíkokra, majd gyufaszálnyi buttonokra szelem, a fokhagymát, a chilit aprítom, az algát vízbe áztatom, amint megpuhult, leforrázom, hogy ne legyen nyálkás, csíkokra szeletelem, a gyömbért vékony csíkokra szelem, a szójababcsírát meglocsolom egy facsarásnyi citromlével.
A szójaszószt elkeverem a zöldségalaplével és a mézzel, félreteszem.
Mogyoróolajat hevítek (bírja a magas hőt), lepirítom a chilit a tofuval, sózom, mehet a répa és az alga, majd a gyömbér. Amint fogkeményre puhultak, felöntöm a szósszal, átforgatom, és mehet a szójababcsíra, átforgatom, és azon melegében fogyasztom.
Egyetek jót, és örüljetek neki!