Nyárutó. Hosszabbak az árnyékok, testesek, mézesek a fények, a nap még mindíg forró, a Lányoknak elindul az ovi, kicsit hátradőlök. Sűrű volt a nyár, nekem szép, és lassan vége. Annyi az élmény, hogy az sem bánt, hogy korábban sötétedik, délután már elkél egy pulcsi, nem sürgetem, de jó lesz, ebben biztos vagyok.
Evvel a könnyű tésztaétellel egy fröccs társaságában kíváló délutáni szunyókálásnak ágyazhatunk meg.
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
200 g búza finomliszt
2 egész tojás
4 szál kakukkfű
40 db nagyobb levél bazsalikom
6 szál majoranna
5 ek olivaolaj
A töltelékhez:
200 g kecske feta
200 g datolya paradicsom
16-20 db napon szárított paradicsom (olajban)
a tésztából maradt pesztó
Az öntethez:
250 ml balzsamecet
200 ml vörös bor
200 g cukor
szúróforma
vaj a kikenéshez
Elkészítés:
A zöldfűszereket botmixerrel pépesítem az olivaolajban. A lisztet, a tojásokat és 2 ek-nyi pesztót elegyítem, és addig gyúrom, amíg homogén tésztát kapok. A gombóccá gyúrt tésztát folpack-ba csomagolom, és legalább 1-2 órát pihentetem hűtőszekrényben.
A paradicsomot karikára vágom (ha nagyobb paradicsomot használok, mint a datolya, azt kockára vágom), az aszalt paradicsomot kockára vágom, a sajtot kockára vágom, a maradék pesztóval elkeverem, és félreteszem.
A tésztát lisztezett felületen 1,5 cm vastagságúra nyújtom. 8-10 cm-is kerek szúróformával kiszúrom. Egy tepsit kivajazok, a szúróformákat sütőpapírral bélelem, mindegyik aljára egy tésztalapot helyezek. Ráhalomozom a tölteléket, rá egy tésztalap, arra megint töltelék, és addig folytatom, amíg van töltelék, tészta. 15 perc alatt 180 C-on készre sütöm.
Nagyobb, téglalap alakú tésztát is lehet nyújtani, akkor egy egész tepsit lehet kibélelni, és sütést követően lehet porciózni.
Öntet gyanánt vörösboros balzsamecetet használok, ez pofonegyszerű, a bort, az ecetet és a cukrot kb. a harmadára visszaforralom, ahogy hűl, úgy besűrüsödik.
Szép fényeket, jó étvágyat!