Citrom és vanília - két szerelmespár, mindig együtt jár... Ha nem is mindig, de nagyon jók együtt, és én még a levendulát is odagondoltam melléjük, édes hármas.
Édeskrémes, hűsítő ez a minden szempontból könnyű desszert, és olyan szép!
Hozzávalók 2 főre:
375 g joghurt
2 ek cukorszirup
1 tk citromlé
1 tk reszelt citromhéj
negyed vaníliarúd magjai
1 tk levendulavirág
Elkészítés:
A joghurtot tiszta konyharuhába borítom, kis batyut készítek, felakasztom, és 3-4 órán keresztül hagyom lecsepegni a savót, így lágy, krémes joghurtot kapok. Ha módodban áll, vehetsz görög joghurtot is, annak alapból ilyen jó állaga van.
Cukorszirupnál kevés egyszerűbb dolog van, 2 cukor : 1 víz összeforral, és kész. Szörp és limonádéalap! Tehát a 2 evőkanálnyi szirupot összemelegítem a vaníliával, a citromhéjjal és a levendulával. Egyet rottyan, félreteszem hűlni. Amikor kihűlt, 1 tk citromlével egyetemben kikeverem a joghurttal, jól behűtöm.
Most jól utánaolvastam, az okos indiaiaknak van egy ilyen desszertjük, más fűszerekkel ízesítik. Shrikhand a neve, sáfránnyal és kardamommal készül, mézzel édesítik, és a joghurthoz kevés tej is dukál, evvel forralják le a sáfrányt, hogy kiadja az íz- és színanyagát! Még jó, hogy van még itthon joghurt...