BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.06.09. 15:13 BÜFÉ

Pirog tamarindmártással

Címkék: mártás tamarind pirog fozzunk egyutt

Hétfő este Budapest legkedveltebb főzőiskolájában jártam Szegál Viktor Fúzió vagy Konfúzió című 3 órás tanfolyamán. Alábbi előételhez ez az este adta az ihletet. Fogyasszátok szeretettel!

 

 Az anyaghányadokat 4 főre, előételként adtam meg.

 

Hozzávalók pirog tészta:

2 db tojás

200 g búza finomliszt

2 ek kefir

csipet só

csipet kurkuma

olaj sütéshez

+ 1 db tojás jól elhabarva kenéshez

 

Elkészítés:

A hozzávalókból szép, homogén tésztát gyúrok, (Házi fött tésztához is ezt az alapot készítem, csak kefir helyett tejfölt vagy olivaolajat használok!) gombócot formálok belőle, folpackba csomagolom, és félreteszem pihenni. Jöhet a töltelék.

 

Hozzávalók pirog töltelék:

120 g csirkemáj

120 g csirkecomb

100 g lila káposzta

50g sárgarépa

1 db kisebb fej vöröshagyma

fél marék aszalt szilva

1 kisebb vörös chili kimagozott, apróra szeletelt húsa

Szecsuáni bors

Vaj sütéshez

 

Elkészítés:

Minden összetevőt finomra aprítok, apróra vágok. Vajat hevítek, lepirítom a hagymát, rajta a májat és a combot, majd a zöldségeket teszem rá, rögtön jöhetnek a fűszerek is, összepárolom, félreteszem hűlni.

Jöhet a mártás.

 

Hozzávalók tamarind mártás:

150 g édes tamarind

2 tk friss reszelt gyömbér

50 g cukor

1 tk tamarind paszta (ez áll az eredeti receptben, nekem ilyenem nincsen, úgyhogy balzsamecet, vörösbor, cukor 1:1:1 arányban kiforralva készült szirupot használtam)

250 ml zöldség alaplé

1 db friss kaffir lime levél

Szecsuáni bors

Vaj

 

Elkészítés:

Édes tamarindot vagy egész gyümölcs formában vagy hámozott, magozott, tömbbé formált csomagolásban vagy szárazon vásárolhatunk. Én a magozott, hámozott tömböt vettem.

A tamarindot nagyobb darabokra vágom, mehet a hevített serpenyőbe, hozzáadom a cukrot, az alaplevet, a fűszereket és az itt-ott megtört (hogy kijöjjön az íze) lime levelet. Kb. 20 percig főzöm, állandó kóstolás mellett beállítom a nekem tetsző ízesítést. Amikor elkészült, sűrű szitán átpasszírozom, egy evőkanál vajjal fényesítem.

 

A tésztámat kicsomagolom, lisztezett felületen vékonyra! nyújtom. Szúróformával (akár pohárral) egyforma méretű köröket vágok, minden pár egyikét lekenem az elhabart tojással. Közepére halmozom a kihűlt tölteléket, majd ráteszem a tésztakör párját. Ügyesen, óvatosan összenyomkodom a párnácska széleit, majd villával is körbenyomkodom, így a töltelék biztosan ott marad, ahova szántam. Annyi olajat hevítek, hogy a párnácskákat ellepje, és a felforrósított olajban kisütöm a pirogokat. A meleg mártással tálalom. Jó étvágyat, jó fúziót!

 

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr482069068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása