A szervezetem tudomásul vette, hogy ősz van, bármilyen ételre ránézek, már elraktározta a testem. De engem már ez nem érdekel, a kabát jótékony takarásában tudom, hogy, ha kisüt a nap, eljön a mozgás ideje is. Ha ősz, hát ősz! Addig is együnk csokis kekszet!
Hozzávalók:
360 g búza finomliszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
250 g szobahőmérsékletű vaj
260 g cukor
1 ek arany melasz (Tescoban, Culinarisban állandó termék / mézzel kiváltható)
1 tk vaníliás cukor
2 tojás
300 g csokoládé (fekete vagy fehér, aki szereti, annak tej, vagy ezek keveréke…, de a mazsolát, az aszalt gyümölcsöket sem veti ki magából, sőt feldarabolt Mars vagy Snickers szelettel is isteni lesz!)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 190C-ra. A csokoládét / egyéb tölteléket feldarabolom, félreteszem. Tepsit kibélelek sütőpapírral. A vajat habosra verem a tojással, majd a csokoládén kívül minden egyebet hozzákeverek. Most jöhet a csoki, ezt is hozzákeverem. A tepsibe vagy sütőlemezre tetszőleges méretű / formájú pacákat egyengetek, a klasszikus a kör alak, de ne ess kétségbe, ha nem sikerül mértanilag tökéletes formákat alkotni, magas vajtartalma miatt a kekszek sütésnél szétfolynak, és köralakot vesznek fel. Amire feltéltlen ügyelni kell, hogy megfelelő közöket hagyjunk az egyes darabok között, kb. duplájukra nőnek! Méretüktől függően 10-13 perc alatt készre sütöm, rácson hűtöm.
A rácson való hűtés fontos, egyébként a kicsapódó hőtől nedves lesz a kekszek alja, nem érdemes kockáztatni.
Amikor éppen kihűltek, akkor hozzák a legjobb formájukat… kívül roppan, és a morzsás, mégis enyhén krémes állagú tészta keveredik az olvadt csokival, Mars szeletnél a karamell és csoki együttesével…
Ötlet: csatos sütisdobozban kíválóan eltartható, napokig őrzi roppanós állagát.
Még egy ötlet: le is fagyaszthatod a tésztát, amikor megformáztad őket, sütőpapírra teszed, újabb adag keksztészta, újabb sütőpapír, és így tovább. 8-10 darabot teszek így egymásra, majd folpackba csomagolom,
Németországban élő, alkotó amerikai származású Cynthia Barcomi receptje! Egyike a ritka szakácskönyveknek, ahol a leírtaknak tökéletes mása az, ami kigördül a sütőből!