BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

  • Boszi1: Mennyi borral kell felönteni? Miért kell kétszer hozzáadni a tejszínt? (2012.12.21. 09:17) Csicsóka krémleves
  • carrambaba: A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva mo... (2012.03.13. 10:34) Fahéjas tejes pite (Bougatsa)
  • szantoter: Nézz be hozzám! Üdvözöllek Terike szanter.blogspot.com/ (2011.10.04. 17:22) Kakaós kalács
  • szépjuhászné: Örülök, hogy örülsz! :) Lányom vitt belőle Londonba (ott él), a kollégá... (2011.04.19. 14:04) Csokitorta, 1 a 100 közül
  • BÜFÉ: Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :) (2011.03.21. 07:18) libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.05.04. 13:06 BÜFÉ

Fahéjas tejes pite (Bougatsa)

Címkék: tej pite tejes pite fahéj fozzunk egyutt

 Sára lányom kedvenckedvenc sütije. Fogyasztási technikája a profi szotyisoké. Egy tálca pite elől be, távolba révedő üveges tekintet, néhány rágómozdulat, tepsi oldalt ki.

Ezt a süteményt a Culinaris-ban láttam meg ősszel. Fehér, krémes, és fahéjjal szórták meg. A Culinaris-ba fektetett bizalom erős, bár a bolti sütiket nemigen szeretem (nem tudom, mi van bennük...), vettem egyet. Nem bírtam hazáig, megkóstoltam... ✿❤!!!!! Lágy, dús, tejes krém, a fahéjas porcukrot nem kell ecsetelnem, és néhány rágás után beúszik a képbe a vanília és a citrom... Újabb bizonyíték arra, hogy az egyszerű nagyszerű!

Mint megtudtam, a Balassi Bálint utcai boltban mindig van, a többiben ritkábban.

 

Addig kísérleteztem, míg meg nem lett a tejes süti. Azóta azt is tudom, hogy Bougatsa-nak hívják, és Görög-, Törökország szerte készítik.

 

 

Hozzávalók:

3,5 bögre tej (érdemes 3,5%-os házitejből készíteni, mégiscsak TEJes pite, ez a lényege, és egyébként is. Minden piacon kapható, de a Margit híd Pesti hídfőjének lábánál is van egy lakókocsis tejes, a Kolossy téren a Tej fel Jancsi...)

2/3 bögre búza finomliszt

4 tojás sárgája

0,5 bögre cukor

1 ek vanília szirup (rum+barna cukor+vanília rúd = egy üvegbe összeöntöm a rumot a cukorral, a vanília rudat félbevágva beledobom. 2 nap összeérés után már lehet használni. Nálam mindig van egy nagyobb mennyiség, süteményeknél ezt a szirupot használom)

1 citrom alaposan megtisztított, reszelt héja

 

réteslap

kb. 100g olvasztott vaj

 

fahéj

porcukor

 

Elkészítés:

 Az arányokat azért bögrésítettem, mert ez az U6-os korosztály számára is befogadható mértékegység, és imádják összekutyulni!

3 bögre tejet összeforralok a cukorral. Leveszem a tűzről, félreteszem. Keverőtálban csomómentesre keverem a lisztet, a fél bögre tejet, a tojások sárgáját, a vanília szirupot és a citromhéjat. Habverővel krémesre dolgozom. Ehhez a keverékhez lassan hozzáadom a cukros tejet. Lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítem (8-10 perc).

180C-ra előmelegítem a sütőt.

Egy 30cm x 20cm-is tepsit kivajazok, de akár tortaformát is lehet használni. Réteslapot fektetek a tepsi aljába (formára vágom őket, de, visszahajtogatni is lehet őket). Megkenem vajjal, rá egy újabb réteg réteslap, és így folytatom 10 rétegig. Ráöntöm a tejes masszát, és a tetejére is fektetek két réteg vajjal összetapasztott réteslapot. A tetejére csipkedek kevés vajat, és mehet a sütőbe. 25-30 perc alatt készre sütöm.

Amíg sül fahéjas porcukrot keverek ki, amivel tálaláskor rendesen meghintem.

 

Ha készresülés előtt 8-10 perccel egy pillantra kiveszem a sütőből, megszórom a tetejét cukorral, visszatolom a sütőbe, a cukor jól rásül, és ropogós karamellréteg képződik a tetején...

 

Langyosan a legjobb!!!!

Share |

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr881973729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

agomama · http://agomama.blogspot.com 2010.05.04. 16:29:31

ez egyszerűen hangzik,holnap megcsinálom
az én lányom szintén Sára,de ő palacsinta bűvöletébrn él

BÜFÉ · http://bufe.blog.hu 2010.05.06. 07:05:26

Örülök, hogy megtetszett a recept! Ízlett Sárának? A mi Sáránk is imádja a palacsintát, a második kedvence a tejes pite után az eperfagyis palacsinta :-)

carrambaba 2012.03.13. 10:34:50

A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva morzsa nem maradt!!! Kénytelen leszek gondoskodni az utánpótlásról... Ezúton köszi!!!:)