BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.05.03. 14:17 BÜFÉ

Frissítő boldogrizottó

Címkék: rizottó quinoa thai citromfű fozzunk egyutt

 Az általános cserfespörgős helyett ma szótlankókadt vagyok. Ez önmagában nem baj, sőt szívesen élvezném ki ezt a hangulatot, és ásnám be magam a kanapéra az aktuális könyveimmel, egy jó kancsó vízzel, de ma ez sajnos nem fog beleférni. Ebéddel segítek magamon… 

Fenyérfüves rizottó quinoával

 

 

 

A fenyérfű vagy indiai/ázsiai/thai citromfű sok jótékony hatása mellett engem felfrissít, élénkít. Élmény vele dolgozni, könnyen kezelhető, már ha csak egy picit megdörzsölöm, elötör az illata, de, amint kettévágom, árad belőle! A lágyabb részét nyersen is érdemes elrágcsálni.

Ázsiai üzletekben, a Culinaris-ban, mindig kaptok!

 

A quinoa, ez a dél-amerikai gabonaféle (valójában a paraj és a cékla családjába sorolandó) a vegák, vegánok világában hódit rendkívül magas ásványi anyag- és tápanyagtartalmával. Ami engem jobban érdekel, hogy enyhén diós íze, nagyon jól alkalmazkodik, és állaga is kíváló! Salátákba, köretként egymagában vagy más gabonafélékkel keverve is használhatjátok! Én ma azért dúsítottam vele rizottómat, mert a szerotonin-termelést is elősegíti!

Bioboltokban mindig van!

 

Hozzávalók:

1,5 bögre rizottó (kerek szemű) rizs

0,5 bögre quinoa

50 g vaj

1,5 l húsleves (vagy zöldségalaplé)

15 cl kókusztej

90 g mascarpone

1 tk reszelt galangal

2 tk reszelt gyömbér

fél vörös chili magtalanított, aprított húsa

korianderlevél

 

Elkészítés:

 A gabonákat serpenyőben felhevítem, majd felöntöm annyi húslevessel, hogy ellepje. Vajat adok hozzá. A rizottófőzés tipikusan “dumáljunk egyet” esemény. Csak annyira kell odafigyelni, hogy milyen mértékben szívja magába a nedvességet. Ezt követve adagolom hozzá a húslevest, a kókusztejet, megint egy kis vaj, a fűszerek, megint húsleves, megint vaj, megint kókusztej… és egyszer csak belekóstolok, és már lágy, krémes ízek tekeregnek a számban. Akkor hozzáadom a mascarponét, és tálaláskor friss korianderlevéllel szórom meg.

 

Az összetevők hangzatosak, és nehezen beszerezhetőnek tűnnek, de valójában kis időráfordítással, kis utánajárással beszerezhetőek, sokáig elállnak, és annyi módja van felhasználásuknak, hogy annak csak kíváncsiságunk szab határt! Nekem ezek az új felfedezések óriási örömöt okoznak, és ez óhatatlanul is belefő az ételbe…

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr461971221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása