KENYÉR... a legszebb, mi adható... egyszerű és minden benne van! Mindent jelent! Születést, beérést, munkát, szerelmet, halált. Nekem legalábbis.
Valaki mesélte egyszer, hogy Japánban Origamit ajándékozni hagyomány. Minél több darabot készítesz, annál több időt töltöttél avval, hogy a másikra gondoltál. Nekem a kenyér ilyen. A legegyszerűbb, ősi összetevők alkotják, és a kezeim között élő anyag képződik. Anyag, ami változik, lehet segíteni munkáját, formálható, mégis önnálló. Engem lenyűgöz.
Ez Cynthia Barcomi burgonyás kenyere, az egyik legegyszerűbb recept, amit kenyértémában kipróbáltam.
Hozzávalók:
750g hámozott, sós vízben puhára főtt burgonya
125ml langyos víz
21g friss élesztő
2 ek olivaolaj
710g liszt (lehetőleg BL405)
2 tk só
csipet cukor
Elkészítés:
Az élesztőt egy csipet cukorral és a langyos vízzel elkeverem, hagyom dolgozni (jó 5 percet). Az olivaolajat és az élesztős keveréket hozzákeverem a kihűlt, alaposan szétnyomott (én krumplinyomót használok) burgonyához. Aztán hozzáadom a lisztet. Lehet használni dagasztógépet, én imádom kézzel gyúrni. Eleinte száraznak tűnhet a tészta, de a csoda egyszercsak megtörténik, és finom, selymes, illatos, homogén tésztává alakul. A tésztát tiszta tálba teszem, nedves kendővel letakarom, és meleg helyen kelni hagyom (én mindig a dunnyha alá teszem, és még így is az egész hálószobában terjeng az a részegítő illat...) Érdemes hagyni jó egy órát dolgozni, a duplájára megkel a tészta. Akkor két egyforma részre választom a tésztát, golyót formálok, kilapítom, és feltekerem. A tésztavég legyen alul. A másik felével ugyanezt teszem, és újabb egy órát hagyom pihenni. 190C-ra melegítem a sütőt. Kiszórok tetszőleges magvakat a gyúródeszkára, és ráteszem a cipókat avval a felükkel, ahol az illeszkedés van. Majd megfordítom és sütőlappal bélelt tepsire teszem őket. Kb. 45 percig sütöm, majd rácson hűtöm őket.
Nem is kell hozzá más mint egy remek olivaolaj, és kíváló só.