BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.04.27. 13:35 BÜFÉ

Burgonyás kenyér

Címkék: burgonya kenyér fozzunk egyutt

KENYÉR... a legszebb, mi adható... egyszerű és minden benne van! Mindent jelent! Születést, beérést, munkát, szerelmet, halált. Nekem legalábbis.

Valaki mesélte egyszer, hogy Japánban Origamit ajándékozni hagyomány. Minél több darabot készítesz, annál több időt töltöttél avval, hogy a másikra gondoltál. Nekem a kenyér ilyen. A legegyszerűbb, ősi összetevők alkotják, és a kezeim között élő anyag képződik. Anyag, ami változik, lehet segíteni munkáját, formálható, mégis önnálló. Engem lenyűgöz. 

Ez Cynthia Barcomi burgonyás kenyere, az egyik legegyszerűbb recept, amit kenyértémában kipróbáltam.

Kenyér Nektek Szeretettel!

 

 

Hozzávalók:

750g hámozott, sós vízben puhára főtt burgonya

125ml langyos víz

21g friss élesztő

2 ek olivaolaj

710g liszt (lehetőleg BL405)

2 tk só

csipet cukor

 

 

Elkészítés:

Az élesztőt egy csipet cukorral és a langyos vízzel elkeverem, hagyom dolgozni (jó 5 percet). Az olivaolajat és az élesztős keveréket hozzákeverem a kihűlt, alaposan szétnyomott (én krumplinyomót használok) burgonyához. Aztán hozzáadom a lisztet. Lehet használni dagasztógépet, én imádom kézzel gyúrni. Eleinte száraznak tűnhet a tészta, de a csoda egyszercsak megtörténik, és finom, selymes, illatos, homogén tésztává alakul. A tésztát tiszta tálba teszem, nedves kendővel letakarom, és meleg helyen kelni hagyom (én mindig a dunnyha alá teszem, és még így is az egész hálószobában terjeng az a részegítő illat...) Érdemes hagyni jó egy órát dolgozni, a duplájára megkel a tészta. Akkor két egyforma részre választom a tésztát, golyót formálok, kilapítom, és feltekerem. A tésztavég legyen alul. A másik felével ugyanezt teszem, és újabb egy órát hagyom pihenni. 190C-ra melegítem a sütőt. Kiszórok tetszőleges magvakat a gyúródeszkára, és ráteszem a cipókat avval a felükkel, ahol az illeszkedés van. Majd megfordítom és sütőlappal bélelt tepsire teszem őket. Kb. 45 percig sütöm, majd rácson hűtöm őket.

 

Nem is kell hozzá más mint egy remek olivaolaj, és kíváló só.

 

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr621956090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása